Opis
Smakowitości Domowa Sezonowa Kuchnia Wegańska
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki
oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i
biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach.
Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne
zdjęcia.
Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,
jakby oprowadzała cię po swojej wystawie.Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak
najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego
chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.
I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco
przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą
przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko,
domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na
pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa.
Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin
oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się
smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni
korzeni.
Zasiądź za stołem, smakowitości czekają!
Wegański blog kulinarny – wegańskie przepisy dla małych i dużych
Wydawnictwo: Purana
Rok I wydania: 2023 grudzień
Oprawa: Miękka
ISBN: 978-83-66200-43-2
Ilustrowana
Wegańska kuchnia indyjska Richa Hingle
Kuchnia wegańska w nowej orientalnej odsłonie zaskoczy was swoją prostotą, pomysłowością i różnorodnością smaków.
Na bazie zamieszczonych na łamach książki wskazówek przyrządzisz własne indyjskie potrawy i poznasz tajniki łączenia ze sobą egzotycznych przypraw. Fantastyczne zdjęcia, proste przepisy i instrukcje krok po kroku pozwolą ci odkryć zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne specjały indyjskiej kuchni i przyrządzić w swoim domu znane z restauracji przysmaki. Warto dodać, że wiele dań nie zawiera soi i glutenu.
Jeśli kochasz dal, curry, chlebki, śniadania na słono, egzotyczne desery i inne smaki Indii, ta książka jest właśnie dla ciebie! Inspirowane tradycyjną indyjską kuchnią i lokalnymi składnikami potrawy opisane przez Richę Hingle idealnie nadają się do samodzielnego przyrządzenia. Razem z autorką przygotujesz między innymi:
- CURRY Z DYNI PIŻMOWEJ, KOKOSA I CZERWONEJ SOCZEWICY
- SŁODKO-OSTRY KALAFIOR PO MANDŻURSKU
- WARZYWNĄ KORMĘ
- GULAB JAMUN I WIELE INNYCH SŁODKOŚCI
- A TAKŻE DAL, DAL I JESZCZE RAZ DAL!
Richa Hingle urodziła się w Indiach i od dzieciństwa miała kontakt z roślinną kuchnią opartą na świeżych, lokalnych produktach. Dziś autorka prowadzi popularnego bloga VeganRicha.com uwielbianego przez fanów z całego świata za proste przepisy i piękne, zaostrzające apetyt fotografie. Hingle mieszka, pisze i gotuje w Seattle, w stanie Waszyngton.
Wydawnictwo: Purana
Rok wydania: I wydanie 2017
Oprawa: Miękka
Format: 190×240
Ilość stron: 274
Ilustrowana