Kuchnia Jogina cz 1 i 2 Piotr Henschke

Kuchnia roślinna nie tylko dla joginów, już u nas druga część

%

82,00 

Opis

Kuchnia Jogina cz 1

Piotr Henschke zachęca nas, aby gotowanie traktować, jako medytację, a co za tym idzie, włożyć w to swoje serce. W kuchni może panować gwar lub cisza, możesz słuchać jazzu, rocka lub mantr. Jeśli twoją intencją będzie zadowolenie tych, z którymi usiądziesz przy wspólnym stole, to wtedy jest to Kuchni jogina.

Od wielu lat głównym zajęciem autora książki  jest gotowanie dla osób uprawiających przeróżne aktywności fizyczne, w tym głównie jogę. Pożywienie takie powinno być lekkostrawne, ale jednocześnie dostarczać dużej ilości energii. Z duchowego punktu widzenia powinno być także wolne od złej karmy i przygotowane z sercem.

Kuchnia Jogina cz 1

Piotr Henschke zachęca nas, aby gotowanie traktować, jako medytację, a co za tym idzie, włożyć w to swoje serce. W kuchni może panować gwar lub cisza, możesz słuchać jazzu, rocka lub mantr. Jeśli twoją intencją będzie zadowolenie tych, z którymi usiądziesz przy wspólnym stole, to wtedy jest to Kuchni jogina.

Od wielu lat głównym zajęciem autora książki  jest gotowanie dla osób uprawiających przeróżne aktywności fizyczne, w tym głównie jogę. Pożywienie takie powinno być lekkostrawne, ale jednocześnie dostarczać dużej ilości energii. Z duchowego punktu widzenia powinno być także wolne od złej karmy i przygotowane z sercem.

NA DOBRY START

Napój imbirowy

Masala coffee

Herbata ziołowa z bakaliami

Herbata z marakują

Asany dla łakomych joginów

ŚNIADANIA

Mleka roślinne

Musli

Owsianka z kompotem z suszonych owoców

Kasza jaglana z owocami

Poha z płatków owsianych

Zielony koktajl

Pieczywo z płatków owsianych i ziaren

Masło ziołowe

Pesto

Smalec z fasoli i jarmużu

Twarożek słonecznikowy

Tosty z pastą z zielonego groszku

Czym jest joga

ZUPY

Chłodnik z botwinki

Zupa grzybowa z naleśnikami

Zupa miso

Zupa ramen

Zupa krem z selera z pieczonymi batatem i marchwią

Zupa meksykańska

Zupa tajska

Zupa z zielonej soczewicy

Zupa ze świeżych pomidorów, malin i jagód goji

Ahimsa

DANIA GŁÓWNE

Curry

Szpinak z tofu birmańskim

Bigos

Gulasz sojowy

Kitchuri z chapatami

Makaron z warzywami po chińsku

Potrawa recyklingowa

Pulao

Quinoa

Risotto z podgrzybkami i mlekiem kokosowym

Spaghetti z pesto pietruszkowym

Tofu ze szpinakiem

Warzywa w pomidorach po indyjsku

Pieczone warzywa w sosie chrzanowym

Warzywa z orzechami nerkowca

Warzywa z wędzonym kokosem

Zapiekanka z pieczonych warzyw z serkiem słonecznikowym

Lepszy świat jest możliwy

PRZYSTAWKI

Boczniaki i tofu w cieście z sosem musztardowym

Kofta z buraków i kiszonej kapusty

Pieczona marchew z rozmarynem i sosem ze szpinaku

Pieczony seler w panierce

Ruskie pierożki z buraków

Szparagi w sosie gruszkowo-kalafiorowym

Szaszłyki

Czy dieta wegańska służy wszystkim?

SAŁATKI

Carpaccio z buraka i topinamburu

Sałatka z majonezem z kalafiora

Sałatka z brązowej ciecierzycy, pomidora i ogórka z sosem z awokado

Sałatka z sosem jabłkowym

Sałatka z pomelo i sosem pomarańczowym

Zielona sałatka z sosem miętowym

Kiszone buraki

Surówka z kiszonej kapusty

Zdrowa słodycz

DESERY

Bataty w czekoladzie

Chia

Lody z chutneyemz jabłek i rabarbaru

Mango lassi

Pralinki

Pralinki toffi z kaszy jaglanej

Suji ka halva

Tapioka z kokosem

Sernik ze słonecznika

Tort czekoladowy

Kuchnia Jogina cz 2

Sutry to mądrości spisane w zwięzły sposób w formie aforyzmów . Większość z nich powstała ponad 2000 lat temu. Pochodzą zarówno z tradycji hinduistycznej, jak i buddyjskiej . Znanych jest wiele sutr, jak choćby Brahmasutry, Dharmasutry, Sutra Serca, lecz oczywiście najbardziej znanymi są Jogasutry oraz Kamasutra, która większości ludzi kojarzy się tylko ze sferą erotyki, a w rzeczywistości uznawana jest za traktat filozoficzny.

Czy Kuchnia jogina to książka tylko dla joginów? Oczywiście, że nie! To bardzo praktyczne i łatwe w przygotowaniu przepisy dla każdego, kto chce żyć zdrowo, aktywnie i zachować w swoim ciele witalność. Przepisy są nieskomplikowane, a wręcz bardzo proste. Autor uważa, że  o doskonałym smaku każdej potrawy decydują odpowiednie i wyważone proporcje, a nie ilość składników i przypraw.

Napar z kurkumy, rozmarynu i bakalii

Hummus z awokado, jalapeño i pitą

Pasta z fasoli i pieczonych warzyw

Portobello nadziewane risottem

Zupa jarzynowa

Chiński kapuśniak

Zupa dyniowa z fioletowymi ziemniakami

Kalafiorowy krem z grzybami i oliwą truflową

Zupa pomidorowa

z makaronem ryżowym

Barszcz z kiszonymi ogórkami

Pakora ze szpinaku, jarmużu i botwinki

Kotleciki ziemniaczane z kaszą jaglaną i pieczarkami

Sushi z grzybami w cieście

Omlet z tofu z warzywami

Szaszłyki z tandori masala

Sałatka z quinoa i bobu

Zielona sałatka z dynią i sosem mango

Zielona sałatka z sosem awokado

Surówka z czerwonej kapusty z kiełkami i szparagami

Aloo Gobhi Paratha

Calzone ze szpinakiem

Pierożki warzywne z sosem sojowym

Gnocchi z pesto bazyliowym

Pulpety z zielonej soczewicy w sosie pomidorowym i jarmużem

Makaron soba w sosie curry

Makaron ze szpinakiem i pistacjami

Risotto z ciecierzycą brązową

Tortilla z gyrosem, sosem tahini i musztardowym

Focaccia z salsą

Kisz z tofu na kruchym cieście

Ciecierzyca brązowa w pomidorach

Dahl Rajy (królewski)

Kasza gryczana z warzywami i jogurtem

Kaszotto z grzybami

Ryżowy pudding z szafranem

Smażony ryż po indyjsku

Chili z maniokiem

Curry z burakami

Pieczony gorzki melon

Jackfruit

Kasztany ze szpinakiem

Pieczona dynia z sosem beszamelowym

Pieczone warzywa z marynowanym tofu

Raita z kokosem i miętą

Subji z kalafiorem

Tofu i bakłażan w sosie curry

Warzywa w sosie satay

Warzywa z kokosem

Ziemniaki faszerowane

Musli wytrawne

Pudding z dyni

Tiramisu

Sernik jaglany

Naleśniki z chutneyem bananowym

Ciasto pomidorowe

Czekolada z daktyli

Piernik daktylowy

 

 

 

 

group38
Może spodoba się również…

NEWSLETTER

Subskrybuj jeśli chcesz otrzymywać informacje o promocjach