Opis
Diety bezglutenowe czy wegańskie bywają uciążliwe, z powodu niewystarczającej ilości dozwolonych produktów w sklepach spożywczych, po które można sięgnąć. Osoby, które nie tolerują glutenu powinny ze swojej diety wykluczyć zapasowe białko zawarte w pszenicy, życie i jęczmieniu. Gluten spożywany przez osoby chorujące na celiakię, prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest zastępowanie produktów z glutenem, bezglutenowymi.
Chleby, ciastka, makarony i inne produkty pozbawione glutenu są oznaczane na opakowaniu za pomocą międzynarodowego symbolu, którym jest przekreślony kłos. Jeśli chcesz poznać smaczne i szybkie przepisy na dania pozbawione glutenu, w szczególności polecamy książkę pt. Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu. Dzięki niej, poznasz tajniki przygotowania pysznego i aromatycznego chleba, ciast, tortów i wielu innych smakołyków. Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu, sałatki, kotlety, humus w zaskakujących wydaniach mogą stanowić kopalnię pomysłów na smaczną i zdrowa kuchnię bezglutenową.
——————-
W diecie bezglutenowej lub choćby bez pszenicy najtrudniejsze jest znalezienie w wypiekach właściwych proporcji. Każda mąka „zachowuje się” nieco inaczej i przez to zaliczyłam wiele spektakularnych porażek. Ale nie należy się zniechęcać, gdyż zdrowie jest przecież najważniejsze! Polecam wszystkim tę wspaniałą książkę, będącą kompendium wiedzy o bezglutenowym pieczeniu. Chleby, ciasta, torty, makarony, burgery… Piękne zdjęcia, przejrzyste przepisy, ciekawe pomysły! Teraz z przyjemnością zmierzę się z bezglutenowym wyzwaniem!
Paulina Holtz – aktorka, wegetarianka
Jeszcze do niedawna potrawy wegańskie kojarzyły się z wyrzeczeniem, a przygotowanie tradycyjnych potraw na sposób wegański wydawało się czymś niewykonalnym. Bo jak tu zrobić ciasto bez jajka czy śmietany? Dziś, widząc wyrastające jak grzyby po deszczu restauracje wegańskie, serwujące wszelkiego rodzaju roślinne potrawy, włącznie z fantazyjnymi deserami i ciastami, wiemy, że kuchnia ta jest nie tylko smaczna, ale także łatwa w przygotowaniu dla każdego. Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu to kolejny krok naprzód w tej rewolucji. To ogromna i solidna praca autorki, dzięki której od dziś wegańska i bezglutenowa kuchnia stanie się atrakcyjna i dostępna dla każdego.
Piotr Henschke – działacz wegański, prowadzi kursy gotowania
Wydawnictwo: Purana
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 305
Format: 210×210
Oprawa: Twarda, kolorowe ilustracje