Opis
Purana_2020_Kuchnia_jogina_1_DEMO
Piotr Henschke zachęca nas, aby gotowanie traktować, jako medytację, a co za tym idzie, włożyć w to swoje serce. W kuchni może panować gwar lub cisza, możesz słuchać jazzu, rocka lub mantr. Jeśli twoją intencją będzie zadowolenie tych, z którymi usiądziesz przy wspólnym stole, to wtedy jest to Kuchni jogina.
Od wielu lat głównym zajęciem autora książki jest gotowanie dla osób uprawiających przeróżne aktywności fizyczne, w tym głównie jogę. Pożywienie takie powinno być lekkostrawne, ale jednocześnie dostarczać dużej ilości energii. Z duchowego punktu widzenia powinno być także wolne od złej karmy i przygotowane z sercem.
Czy Kuchnia jogina to książka tylko dla joginów? Oczywiście, że nie! To bardzo praktyczne i łatwe w przygotowaniu przepisy dla każdego, kto chce żyć zdrowo, aktywnie i zachować w swoim ciele witalność. Przepisy są nieskomplikowane, a wręcz bardzo proste. Autor uważa, że o doskonałym smaku każdej potrawy decydują odpowiednie i wyważone proporcje, a nie ilość składników i przypraw.
NA DOBRY START
Napój imbirowy
Masala coffee
Herbata ziołowa z bakaliami
Herbata z marakują
Asany dla łakomych joginów
ŚNIADANIA
Mleka roślinne
Musli
Owsianka z kompotem z suszonych owoców
Kasza jaglana z owocami
Poha z płatków owsianych
Zielony koktajl
Pieczywo z płatków owsianych i ziaren
Masło ziołowe
Pesto
Smalec z fasoli i jarmużu
Twarożek słonecznikowy
Tosty z pastą z zielonego groszku
Czym jest joga
ZUPY
Chłodnik z botwinki
Zupa grzybowa z naleśnikami
Zupa miso
Zupa ramen
Zupa krem z selera z pieczonymi batatem i marchwią
Zupa meksykańska
Zupa tajska
Zupa z zielonej soczewicy
Zupa ze świeżych pomidorów, malin i jagód goji
Ahimsa
DANIA GŁÓWNE
Curry
Szpinak z tofu birmańskim
Bigos
Gulasz sojowy
Kitchuri z chapatami
Makaron z warzywami po chińsku
Potrawa recyklingowa
Pulao
Quinoa
Risotto z podgrzybkami i mlekiem kokosowym
Spaghetti z pesto pietruszkowym
Tofu ze szpinakiem
Warzywa w pomidorach po indyjsku
Pieczone warzywa w sosie chrzanowym
Warzywa z orzechami nerkowca
Warzywa z wędzonym kokosem
Zapiekanka z pieczonych warzyw z serkiem słonecznikowym
Lepszy świat jest możliwy
PRZYSTAWKI
Boczniaki i tofu w cieście z sosem musztardowym
Kofta z buraków i kiszonej kapusty
Pieczona marchew z rozmarynem i sosem ze szpinaku
Pieczony seler w panierce
Ruskie pierożki z buraków
Szparagi w sosie gruszkowo-kalafiorowym
Szaszłyki
Czy dieta wegańska służy wszystkim?
SAŁATKI
Carpaccio z buraka i topinamburu
Sałatka z majonezem z kalafiora
Sałatka z brązowej ciecierzycy, pomidora i ogórka z sosem z awokado
Sałatka z sosem jabłkowym
Sałatka z pomelo i sosem pomarańczowym
Zielona sałatka z sosem miętowym
Kiszone buraki
Surówka z kiszonej kapusty
Zdrowa słodycz
DESERY
Bataty w czekoladzie
Chia
Lody z chutneyem z jabłek i rabarbaru
Mango lassi
Pralinki
Pralinki toffi z kaszy jaglanej
Suji ka halva
Tapioka z kokosem
Sernik ze słonecznika
Tort czekoladowy
Wydawnictwo: Purana
Rok wydania: 2020
Format: 190×260
Ilość stron: 182