https://purana.com.pl/ksiazki/kuchnia-roslinna/
Jaka jest kuchnia wegańska? Przede wszystkim lekka, bezmięsna, ale i bardzo kolorowa oraz doskonale doprawiona! Dużą zasługę mają tu międzynarodowe przepisy, które pokazują, że można na diecie wegańskiej jeść naprawdę fantazyjnie, bez ograniczania się stale do tych samych produktów.
Wegańskie przepisy – czym się charakteryzują?
Na czym polega kuchnia wegańska? Na pozyskiwaniu składników odżywczych wyłącznie ze źródeł roślinnych. Białko czerpie się zatem głównie z nasion roślin strączkowych, tłuszcze – z orzechów, nasion i olejów, a węglowodany ze zbóż, warzyw i owoców. Do tego oczywiście dochodzi cały wachlarz ziół i przypraw, dzięki którym miksowane, formowane, pieczone, gotowane, wyciskane czy smażone potrawy nabierają prawdziwego, wybornego smaku. Kuchnię wegańską mają w swoich tradycjach praktycznie wszystkie kraje świata, choć często możemy nie zdawać sobie z tego sprawy. Przykład? Choćby nasze ulubione pierogi z kapustą i grzybami! Zalety diety wegańskiej są wręcz niezliczone – to przede wszystkim poprawa trawienia, mniejsza kaloryczność potraw, lepsze samopoczucie, poprawa parametrów zdrowotnych. Warto wspomagać się jednak superfoods, takimi jak spirulina czy chlorella, aby mieć pewność, że w organizmie nie zabraknie żadnych składników bioaktywnych.
Dieta roślinna przepisy – skąd czerpać?
Dla osób, które postanowiły przejść na weganizm, początkowo ten sposób odżywiania może stanowić spory kłopot. Z biegiem czasu można jednak nauczyć się, jakimi produktami roślinnymi zastępować produkty zwierzęce. Zatem, jeśli interesuje Cię dieta roślinna, przepisy z dobrej jakości źródeł są zdecydowanie warte uwagi. Dzięki nim nauczysz się podstaw łączenia składników, zagęszczania, doprawiania, smażenia czy pieczenia, a to spowoduje, że późniejsze eksperymenty kulinarne staną się o wiele łatwiejsze. Wegańskie przepisy z kuchni jogina (https://purana.com.pl/kuchnia-jogina-cz-1-i-2-piotr-henschke/), bądź czerpane bezpośrednio z kuchni indyjskiej (https://purana.com.pl/weganska-kuchnia-indyjska-i-weganska-kuchnia-indyjska-i-kuchnia-na-co-dzien-richa-hingle/) z pewnością odmienią Twoją dietę na lepsze. A co najważniejsze – będziesz jeść każdego dnia maksymalnie zdrowo i niezwykle smakowicie!
Dlaczego warto czerpać z kuchni świata?
Dostępność owoców, warzyw, kasz, makaronów, przypraw i innych składników jest obecnie fantastyczna, a to sprawia, że bardzo łatwo jest pozyskać wszystkie produkty niezbędne do wykonania takich potraw jak curry z dyni, soczewicy i kokosa, czy pieczywo z płatków owsianych i ziaren. Czerpiąc swoją wiedzę o kuchni wegańskiej wprost z fantastycznych książek kucharskich, będziesz mógł krok po kroku rozwijać swoje umiejętności kulinarne i zupełnie przy okazji stać się ekspertem od kuchni indyjskiej czy japońskiej! To doskonała opcja dla osób, które nie tylko chcą odżywiać się zdrowo, ale także różnorodnie – smakować zarówno wschodnich słodko-kwaśnych potraw z dużą ilością pikantnych przypraw, jak i przyrządzać sobie lekkie, dodające energii śniadania czy kolacje składające się ze świeżego pieczywa pieczonego w domu i pożywnych past warzywnych. Wbrew pozorom kuchnia wegańska nie jest czasochłonna, monotonna ani skomplikowana – najwyższy czas, abyś się o tym przekonał, sięgając po dobrą kulinarną lekturę!