Witamina B12 i jej ogromne znaczenie

Witamina B12 i jej ogromne znaczenie

Źródło https://www.kobietaxl.pl/

Czym jest witamina B 12 i dlaczego potocznie nazywana jest czerwoną witaminą?

Skoro nasz organizm potrzebuje jej tak niewiele, to dlaczego jest dla nas tak ważna?
Witamina B 12 , zwana inaczej kobalaminą, to związek organiczny zawierający kobalt. Pełni
on w naszym organizmie rolę regulatora produkcji czerwonych ciałek krwi (erytrocytów).
Tak jak inne witaminy z grupy B, jest koenzymem rozpuszczalnym w wodzie. Jest on
niezbędnym składnikiem białek, potrzebnym do ich aktywności. Reguluje metabolizm
węglowodanów i tłuszczów, umożliwia działanie wielu enzymów wpływających na
metabolizm aminokwasów (np. homocysteiny) oraz syntezę kwasów nukleinowych w
komórkach, szczególnie w szpiku kostnym. Jest zatem substancja niezbędną do prawidłowego
funkcjonowania organizmu, głównie układów nerwowego i krwionośnego, a także
pokarmowego, mięśniowo-szkieletowego czy moczowo-płciowego.
Gdzie występuje witamina B 12 ?
Chociaż potrzebujemy niewielkiej ilości witaminy B 12 , to jednak jest nam ona niezbędna dla
właściwego rozwoju. Jest wykorzystywana przez wszystkie komórki, gdzie uczestniczy w
syntezie DNA. Jako że jest to związek egzogenny, nasz organizm nie może jej syntetyzować i
dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. W odróżnieniu od innych witamin,
witamina B 12 nie jest niestety wytwarzana przez rośliny. Przy jej produkcji uczestniczą
drobnoustroje znajdujące się w jelitach, jak również te występujące w wodzie i glebie.
Dlaczego więc bakterie w naszych jelitach nie mogłyby produkować wystarczającej nam
ilości witaminy B 12 ? Powodem jest trudność jej wchłaniania z przewodu pokarmowego
człowieka. Owszem, kobalamina jest wytwarzana przez bakterie naszego przewodu
pokarmowego, jednak następuje to w końcowych jego częściach, a mianowicie w jelicie
grubym. Tam niestety witaminy nie są już wchłaniane, a zatem cokolwiek zdołają
wyprodukować bakterie, zaraz jest to wydalane z organizmu w procesie wypróżniania.
Nasuwa się więc pytanie, skąd w naturalny sposób, bez dodatkowej suplementacji, możemy
czerpać ten jakże potrzebny nam związek.
Otóż najprościej i naturalnie czerpiemy ją wraz z pożywieniem. Witamina B 12 występuje
głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, w szczególności wątrobie i nerkach, a
w mniejszych ilościach również w mięsie, mleku, serze czy jajach.
Czy spożywanie mięsa zapobiega niedoborom witaminy B 12 ?
W 1926 roku dwaj lekarze, George Richard Minot i William Parry Murphy, odkryli, że
wątroba jest bardzo dobrym źródłem witaminy B 12 i zaobserwowali, że spożywanie dwustu
gramów wątróbki dziennie znacznie poprawia stan zdrowia pacjentów, nawet tych z anemią
złośliwą. Wydawałoby się zatem, że osoby spożywające dużą ilość produktów odzwierzęcych
mogą spać spokojnie. Okazuje się jednak, że osoby w podeszłym wieku są w grupie
podwyższonego ryzyka niedoboru witaminy B 12 , często za sprawą regularnego przyjmowania
popularnych leków, które na różne sposoby pogarszają jej wchłanianie. „Niski poziom
witaminy B 12 ma od 15 do 40% osób po 60 roku życia” (S.M. Pacholok, J.J. Stuart, Niedobór
witaminy B 12 ). Niestety niedobór czerwonej witaminy diagnozuje się także u ludzi młodych, a
nawet u niemowląt.

 

A co z weganami?

Czy weganie mają szansę na dostarczenie do organizmu wystarczającej ilości tej witaminy z
pożywieniem? W niewielkich ilościach można ją znaleźć np. w pieczarkach,
niepasteryzowanym nabiale oraz w sfermentowanej czarnej herbacie. Z niektórych badań
wynika, że w pewnych glonach, jak np. spirulina, występuje podobna forma strukturalna
kobalaminy jak w witaminie B 12 . Nie jest ona jednak witaminą i nie jest przez człowieka
przyswajalna tak jak witaminy, ale może wręcz utrudniać wchłanianie właściwej witaminy.
Jeszcze inne źródła podają, że niewielką ilość witaminy B 12 można znaleźć w niektórych
glonach, takich jak nori czy chlorella. Niestety nie jest ona ich wytworem, lecz została przez
nie przyswojona z bakterii znajdujących się w ich naturalnym środowisku wodnym. Jej
zawartość zależy od natężenia skupiska tych drobnoustrojów w danym środowisku. Dlatego
uzupełnianie diety, np. wegańskiej, w tej formie nie jest wystarczające. Poleganie na niej,
jako głównym źródle kobalaminy, jest ryzykowne. W tym przypadku suplementacja jest
wysoce rekomendowana.

Czym może skutkować niedobór B 12 ?

Czy choroby takie jak Alzheimer, stwardnienie rozsiane, autyzm, depresja, choroby
psychiczne, bezpłodność mogą mieć coś wspólnego z niedoborem czerwonej witaminy?
Dlaczego u młodych ludzi diagnozuje się wczesną demencję starczą czy wczesne stadium
choroby Parkinsona?
W jakiej formie najlepiej uzupełniać niedobór witaminy B 12 ?
Dlaczego pomimo suplementacji wciąż wiele osób cierpi na niedobór kobalaminy?
W książce Niedobór witaminy B 12 . Ukryta przyczyna wielu poważnych chorób, której
autorami są dyplomowana pielęgniarka Sally Pacholok oraz lekarz medycyny
osteopatycznej Jeffrey Stuart, został bardzo rzetelnie i skrupulatnie opisany jakże często
bagatelizowany temat niedoboru witaminy B 12 . Autorzy przedstawiają wiele poważnych
chorób wywołanych brakiem możliwości naturalnego wchłaniania tej witaminy. Opierają się
na fachowej literaturze medycznej i przytaczają teksty źródłowe potwierdzające wagę
prawidłowego odżywiania oraz uzupełniania kobalaminy dla prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Z jednej strony przytaczają świadectwa wielu osób, u których na szczęście w porę
zdiagnozowano niedobór witaminy B 12 , a z drugiej przedstawiają cenę, jaką częstokroć płacą
ci, u których lekarze nie potrafili rozpoznać tej przyczyny choroby.
Niedobór witaminy B 12 wywołuje objawy podobne do objawów innych chorób, dlatego
lekarz nie jest w stanie go określić wyłącznie na podstawie opisu symptomów.
Jakie są skutki nieleczonego czy zbyt późnego zdiagnozowania niedoboru witaminy B 12 ?
Zwyrodnienie sznurowe rdzenia kręgowego (SCD) to pojęcie opisujące uszkodzenie rdzenia
kręgowego wywołane przez przewlekły niedobór witaminy B 12 …
Poza rdzeniem kręgowym niedobór witaminy B 12 uszkadza również mózgowie i nerwy
obwodowe, w tym nerw wzrokowy. Przewlekły niedobór witaminy B 12 ostatecznie prowadzi
do SCD, zanim jednak do tego dojdzie, w wielu przypadkach występują zaburzenia psychiczne i poznawcze – od niewielkiego roztrzepania po ostrą demencję bądź psychozy oraz problemy ze wzrokiem.
Istnieje krytyczny czas na leczenie chorób wywołanych niedoborem witaminy B 12 , zanim
nastąpią trwałe zmiany poznawcze lub kalectwo.
Dobre wieści są takie, że jeśli niedobór zostanie zdiagnozowany odpowiednio wcześnie,
będzie jednym z najłatwiejszych do leczenia niedoborów na świecie.
Lektura tej książki powinna być obowiązkowa dla wszystkich osób, które cenią własne
zdrowie, jak również dla lekarzy dbających o zdrowie swoich pacjentów.

Niedobór witaminy B12 Sally M.Pachlok, Jeffrey J.Stuart