Opis
Niesamowity umiar, wielki talent.
Gordon Ramsay
To książka dla tych, którzy chcą do końca wykorzystać obfitość sezonowych warzyw i szukają nowych pomysłów na ich użycie w swojej kuchni. Na talerzach Dominiki buraki łączą się z jeżynami, a biała kapusta z masłem orzechowym, marchewka trafia do chłodnika z pomarańczą, rabarbar staje się nowym bohaterem klasycznego angielskiego deseru bezowego, a botwinka – curry z bakłażanem.
Małgosia Minta, dziennikarka kulinarna, autorka bloga Minta Eats
Chciałabym, aby Dominika była moim prywatnym kucharzem. Jej przepisy są dokładnie takie, jak lubię: sprytne, świeże i przystępne dla każdego.
Monika Walecka, fotograf, piekarz, autorka bloga Gotuje, bo lubi
111 pomysłów na pyszne dania bez mięsa!
Wypróbuj nowe zaskakujące przepisy na potrawy z dobrze ci znanych warzyw.
Dominika Wójciak stosuje łatwo dostępne składniki i komponuje z nich oryginalne smaki, okraszając je odrobiną kulinarnego szaleństwa. Daj się uwieść jej warzywnym deserom i słodkim śniadaniom, zasmakuj w aromatycznych sosach, kremowych zupach i chrupiących kanapkach.
Skosztuj ryżu na mleku z marchewką i kardamonem albo rabarbarowego tiramisu. Poczęstuj rodzinę chlebem bananowo-cukiniowym i chałwową owsianką z dynią. Zaproś przyjaciół na łazanki z kiszoną kapustą w curry, pizzę z kalafiora lub pieczone ziemniaki. Poznaj smak burgerów z fasoli, buraka po burgundzku i hummusu z bobem. Poczuj prawdziwą radość gotowania i ogromną przyjemność jedzenia!
Dominika Wójciak – zwyciężczyni trzeciej edycji programu MasterChef, której talent wyróżnił sam Gordon Ramsay. Autorka książki Kulinarne opowieści. Zakochana w dalekich podróżach, dobrym winie i kuchni. O gotowaniu, wędrówkach po świecie i swoim sposobie na życie pisze na blogu Kulinarne Bezdroża. Felietonistka miesięcznika „PANI”.
Wydawnictwo: Pascal
Rok wydania: 2016
Format: 200×266
Ilość stron: 287
Okładka: Twarda