Bakterie jogurtu naturalnego dr J.Kempisty Powiększ

Bakterie jogurtu naturalnego dr J.Kempisty

Nowy

Bakterie polecane przez Jadwigę Kempisty- Leczenie żywieniem

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 1,00 zł.


27,00 zł

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Jogurt naturalny

Zawiera kultury bakterii:

Streptococcus thermophilus

Lactococcus bulgaricu

Wytwarzane przez bakterie substancje regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają trawienie i wchłanianie, wzmacniają florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo i obniżające poziom cholesterolu.

Polecany:

-dla seniorów do regularnego przyjmowania ( na zmianę z jogurtem L+)

- w okresie rekonwalescencji

-w chorobach przewlekłych (na zmianę z jogurtem L+)

ZALETY DOMOWEGO JOGURTU

Kwas mlekowy i żywe kultury bakterii przywracają prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego pH (kwasowość).

Zawiera dużą ilość witamin m.i.n. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości.

Witamina B₁₂, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.

Składniki mineralne to m.i.n. duża ilość wapnia organicznego.

Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organiźmie, a jego niedobór jest w Polsce bardzo często spotykany.

Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, produkt może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Nie zawiera glutenu.

Ma duże zastosowanie w kosmetyce –można stosować także zewnętrznie np.przy rozstępach skórnych.

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Nie zawiera cukru, zagęszczaczy.

Nie zawiera dodatków chemicznych.

Z NASZEGO JOGURTU MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER. Wówczas zarówno ser jak i serwatka nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.



WYTWARZANIE:

Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego lub sojowego

1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80˚C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek).
2. Przelewamy mleko od naczynia: termosu, naczynia ceramicznego, garnka lub jogurtownicy-studzimy do temp.42˚C (w pobliżu kaloryfera).
Im dłużej jogurt będzie fermentował, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność. Podczas fementacji unikać wstrząsów naczynia.
3. Po skwaszeniu wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin celem dojrzewania.
4. Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego jogurtu. Mieszamy, pozostawiamy do skwaszenia itd. Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, również ilościowo aż do chwili gdy jogurt straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić nową kulturę bakterii.

Jogurt może być przechowywany w lodówce 7 dni, w saszetce 12 miesięcy (saszetkę należy przechowywać w lodówce).

Saszetki najlepiej przechowywać w lodówce.


Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003

Producent: Labolatorium Bakteriologiczne
IP Ingretients GmbH
Suderlugum – Niemcy

Opinie

No customer comments for the moment.

Napisz opinię

Bakterie jogurtu naturalnego dr J.Kempisty

Bakterie jogurtu naturalnego dr J.Kempisty

Bakterie polecane przez Jadwigę Kempisty- Leczenie żywieniem

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 Innych produktów z tej kategorii