JOD + SELEN
Historia jodu
Jod został odkryty stosunkowo niedawno w 1813 roku we Francji za czasów Napoleona. Europa była zachwycona w szybkim tempie odkryto, że występuje w wodzie morskiej i algach, owocach morza i rybach. Jak wspomina Kyra Hauffaman w książce Jod Nowo odkryte zastosowanie w chorobach cywilizacyjnych już na początku 1850 roku francuski lekarz Chatin stwierdził, że niedobór jodu jest przyczyną woli. Jego teza została poparta naukowo dopiero w 1985 roku. Z kolei już w 1896 roku niemiecki chemik Euger Baumann wykazał występowanie jodu w tarczycy. To była prawdziwa rewolucja ponieważ powiększenie tarczycy i jej niedoczynność powodowały wiele ciężkich zaburzeń natury psychicznej i fizycznej, które w tamtych czasach były powszechnym zjawiskiem. W 1800 roku na populację 700 tysięcy mieszkańców jednego dystryktu Szwajcarii przypadało 4 tysiące osób z tzw kretynizmem, choroby związanej z niedoborem tego pierwiastka. Pod koniec XIX wieku było już jasne tarczyca potrzebuje jodu.