Opis
Długo oczekiwane wznowienie książki, którą wiele mam nazywa „kulinarną biblią alergika”. Pierwsza edycja ukazała się w 2014 roku.
Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie to
- 100 przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu, czyli składników najczęściej eliminowanych z diety osób z alergią pokarmową, na tradycyjne i popularne polskie dania.
- 85 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.
- 80 przepisów jest wegańskich.
- 95 dań przygotujesz bez zwykłego cukru.
- Niektóre przepisy zawierają mięso
– Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów także po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa „inny” i „dziwny”. Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy – tak przyczyny powstania książki kucharskiej „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie” opisuje Katarzyna Jankowska, autorka.
W nowym wydaniu część merytoryczna została poszerzona nie tylko w zakresie już istniejących zagadnień jak; alergia na mleko, jajka, pszenicę, orzechy ale także o nowe tematy, takie jak: nietolerancja laktozy i fruktozy.
Każdy przepis otrzymał nową notatkę o alergenach krzyżowych, wartościach odżywczych i wskazówkach dotyczących zamienników w diecie. Merytorycznego wsparcia z zakresu alergologii udzielił autorce prof. Maciej Kaczmarski.
Każdy przepis uzupełnia adnotacja dietetyczki Moniki Maćków a zawierający wiele przydatnych informacji dla rodziców alergicznych dzieci wstęp do książki napisał profesor Maciej Kaczmarski, autor książki „Alergia i nietolerancja pokarmowa. Mleko i inne pokarmy”.
Wydawnictwo: MAG
Rok wydania: 2020
Okładka: miękka
Format: 200×240
Ilość stron: 240