Opis
Z zagadnieniem odporności ściśle związany jest temat mikrobobioty. Ma ona ogromny wpływ na zdrowie i pełni liczne funkcje w organizmie. Szczególnie niekorzystna dla zamieszkujących nas pożytecznych bakterii jest zachodnia dieta bogata w tłuszcz i cukier, a uboga w błonnik pokarmowy. Dodatkowo niszcząco działają niektóre leki jak antybiotyki, leki przeciwzapalne. Do tego dochodzi przewlekły stres i zanieczyszczenia środowiska. Kiedy dobre bakterie słabną, ich miejsce zajmują te, które mogą być dla nas niebezpieczne.
Nie trzeba nikogo przekonywać, że jakość jedzenia jest jednym z czynników budowania odporności. Autorki proponują jadłospis na 30 dni z rozpisanymi wartościami odżywczymi i kalorycznymi. Odpowiednio dobrane potrawy przyczynią się do poprawy naszej odporności i zadowolą smakowo najbardziej wybrednych smakoszy.
Wydawnictwo: Feeria
Rok wydania: 2021
Format: 150×220
Ilość stron: 388