Opis
Niektórym może wydawać się, że jedzenie kwiatów to jakaś współczesna fanaberia. Jednak są one obecne w naszej diecie od wieków, kalafiory, brokuły to przecież pąki kwiatowe. Sprowadziła je do Polski królowa Bona. Karczochy, których jadalną częścią jest tzw. serce czyli dno kwiatowe z nierozwiniętych pąków stanowi przysmak w wielu kuchniach świata. Starożytni Rzymianie uwielbiali wina zaprawiane aromatycznymi płatkami. Szczególnie ceniona była róża. Z kolei w kuchni azjatyckiej kwiaty stanowią popularny dodatek do dań, gdyż działają jak afrodyzjak. Chińczycy jadają magnolie, chryzantemy, glicynie oraz mnóstwo ich lokalnych gatunków. Tajowie barwią potrawy na niebiesko kwiatami klitorii. Natomiast Indianie spożywali kwiaty fiołków, bergamotki, forsycji z celach leczniczych. W Anglii za czasów panowania królowej Wiktorii sercami panien zawładnęły kandyzowane fiołki, przechowywane w specjalnych pudełeczkach.
Małgorzata Kalemba-Drożdż pokazuje jakie kwiaty są w pełni bezpieczne, których należy unikać. Proponowane przez nią przepisy nie tylko wyglądają obłędnie, ale wyśmienicie smakują.