Jadalne kwiaty. Rozszerzone wydanie, Małgorzata Kalemba-Drożdż

186 przepisów na dania z kwiatów

Kwiaty, dla większości z nas piękna i barwna ozdoba, tym razem lądują na … talerzu. Ta książka to zaproszenie do fascynującej kulinarnej przygody! Ewa Wachowicz

Waga 1 kg
%

65,59 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 49,12 

Opis

Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy oraz pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia Autorki… Natychmiast chcę to wszystko ugotować!

Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i „Elle”

Rozszerzone wydanie – 186 przepisów na dania jak z bajki!

Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje – kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale… smakować!

Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.

Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii!

Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i lodami z magnolii!

Zaserwuj pasztet z aksamitkami i kwiaty rzepaku w ostrym sosie!

Poznaj magiczny smak zupy z liliowca i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.

Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim – jak przyrządzić z nich pyszne potrawy.

Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka książek Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa i Skarby ogrodu (2021). Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.

Niektórym może wydawać się, że jedzenie kwiatów to jakaś współczesna fanaberia. Jednak są one obecne w naszej diecie od wieków, kalafiory, brokuły to przecież pąki kwiatowe. Sprowadziła je do Polski królowa Bona. Karczochy, których jadalną częścią jest tzw. serce czyli dno kwiatowe z nierozwiniętych pąków stanowi przysmak w wielu kuchniach świata. Starożytni Rzymianie uwielbiali wina zaprawiane aromatycznymi płatkami. Szczególnie ceniona była róża. Z kolei w kuchni azjatyckiej kwiaty stanowią popularny dodatek do dań, gdyż działają jak afrodyzjak. Chińczycy jadają magnolie, chryzantemy, glicynie oraz mnóstwo ich lokalnych gatunków. Tajowie barwią potrawy na niebiesko kwiatami klitorii. Natomiast Indianie spożywali kwiaty fiołków, bergamotki, forsycji z celach leczniczych. W Anglii za czasów panowania królowej Wiktorii sercami panien zawładnęły kandyzowane fiołki, przechowywane w specjalnych pudełeczkach.

Małgorzata Kalemba-Drożdż pokazuje jakie kwiaty są w pełni bezpieczne, których należy unikać. Proponowane przez nią przepisy nie tylko wyglądają obłędnie, ale wyśmienicie smakują.

  • Wydawnictwo: Pascal
  • Rok wydania: 2024
  • Oprawa: Twarda
  • Format: 170×240
  • Liczba stron: 360

 

 

Informacje dodatkowe

Waga 1 kg

group38
Może spodoba się również…

Wróć na górę