Dzika kuchnia z łąk i lasów, Monika Gajewska-Okonek

Waga 1 kg
%

32,76 

Cena w ostatnich 30 dniach nie zmieniła się

Opis

W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją. Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie. Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Wydawnictwo: SBM

Rok wydania: 2022

Okładka: twarda

Format: 170×245

Ilość stron: 192

Informacje dodatkowe

Waga 1 kg

group38
Może spodoba się również…

Wróć na górę