WITAMINA K2

Promocje

Nowe produkty

Wydawcy / Producenci

WITAMINA K2

Historia witaminy K2

Chociaż współczesny człowiek dopiero od kilku lat słyszy o witaminie K2 to została ona odkryta już w latach 30-tych XX wieku przez duńskiego naukowca Henrika Dam. Pracując nad dietami niskotłuszczowymi doszedł do wniosku, że konkretne produkty (zielenina, wątróbka) powodują szybsze krzepnięcie krwi. W wyniku licznych badań czynnik odpowiedzialny za krzepnięcie krwi nazwano witaminą K. Niemal 10 lat później amerykański badacz Edward Doisy zdołał wyizolować i zbadać jej strukturę. Obaj naukowcy otrzymali za te odkrycie Nagrodę Nobla w 1943 roku. Został popełniony tu jednak jeden błąd, który przyniósł poważne konsekwencje.  Mimo, że świat nauki zauważył, iż witamina K występuje w dwóch różnych formach jako K1 i K2 to niestety traktowano ją jako strukturalne elementy tej samej witaminy a nie jako unikalne substancje odżywcze o odrębnych właściwościach. Udział w krzepnięciu krwi uważano jako jej jedyną funkcję. Dopiero w 1975 roku badacze z Uniwersytetu Harvard odkryli białko zależne od witaminy K2 – osteokalcynę, które pełni istotną funkcję w procesie wprowadzania wapnia do kości i zębów. Zatem witamina K2 odpowiedzialna jest za dystrybucję wapnia w organizmie. Ta ważna funkcja chroni nas przed próchnicą, osteoporozą, chorobą wieńcową a nawet nowotworami.

Źródło witaminy K2

Zarówno K1 i K2 nie jest przechowywana w naszym ciele w znaczących ilościach. Niestety zapasy szybko się wyczerpują. W wyniku niewłaściwej diety niedobór witaminy K2 może rozwinąć się nawet w ciągu 7 dni. Badania potwierdzają, że istnieje związek między karmieniem zwierząt zieloną trawą a zawartością witaminy K2 czyli poziom chlorofilu odpowiada za jakość tłuszczu, mleka czy jaj pochodzących od zwierząt. Doskonale zdajemy sobie sprawę czym karmione są współcześnie zwierzęta hodowlane. Wypasanie na pastwiskach niestety jest wyjątkiem a nie normą. Świeża trawa w diecie krów podnosi proporcjonalnie poziom witaminy K2, ta sama zależność odnosi się do jaj i mięsa.

Wpływ witaminy K2 na organizm

Wyniki badań z 2010 roku wskazują także, że wysokie spożycie witaminy K2 ma związek z obniżonym ryzykiem rozwoju nowotworu. Badania przeprowadzano przez 10 lat na 24 tysiącach mężczyzn i kobiet w wieku między 35 a 64 rokiem życia. Wniosek był następujący: niedobór witaminy K2 sam w sobie nie wywołuje raka, ale ma związek z jego agresywnymi i złośliwymi postaciami, które ostatecznie mogą doprowadzić do śmierci.

Podsumowując K2 bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, jest odpowiedzialna za zdrowe kości, zapobiega zwapnieniu płytek miażdżycowych ponadto ma wpływ na układ krążenia oraz może zapobiec chorobom nowotworowym.

Źródło: Kate Rheaume-Bleue Witamina K2 i paradoks wapnia

WITAMINA K2   Jest 2 produktów.
Wyświetlam 1 - 2 z 2 produktów
Wyświetlam 1 - 2 z 2 produktów