Spirulina

Promocje

Nowe produkty

Wydawcy / Producenci

Spirulina

Co to jest spirulina?

Spirulina to mikroskopijnej wielkości alga z rodziny sinic. Co w niej jest tak wyjątkowego? Zawiera ponad 2000 składników mineralnych, witamin, aminokwasów i enzymów. Dietetycy twierdzą, że wartości odżywcze spiruliny przewyższają nawet czerwony i czarny kawior, jaja przepiórcze czy filety z jesiotra. Ponadto białko znajdujące się w spirulinie jest przyswajane przez organizm ludzki w 85%-95%. Jedną z niezwykłych właściwości spiruliny jest jej ściana komórkowa, która nie zawiera celulozy i dzięki temu niemal natychmiast zawarte w niej aminokwasy zostają wchłonięte do organizmu.

Spirulina wspomaga odchudzanie 

Warto także wspomnieć o ogromnej ilości chlorofilu w tym niezwykłym glonie przewyższającego nawet 10 krotnie zielone warzywa. To nie wszystko zawartość fenyloalaminy w spirulinie zmniejsza łaknienie co jest bardzo przydatnym czynnikiem w każdej diecie odchudzającej. Jednocześnie pomagając w transporcie tlenu do wszystkich komórek, daje odczuwalny przypływ energii i zwiększa fizyczną wytrzymałość. Z tego powodu sportowcy często stosują ją w swojej diecie dodając chociażby do shaków.

Spirulina w kosmetologii

Co więcej spirulina ma szerokie zastosowanie w kosmetologii ze względu na liczne mikroelementy i skoncentrowane składniki aktywne. Japonki, słynną z idealnej cery ponieważ stosując regularnie algi w postaci maseczek, toników czy peelingów spowalniają procesy starzenia skóry, poprawiają ukrwienie, chronią przed pękaniem naczyń krwionośnych, co daje efekt w świeżym i zdrowym wyglądzie skóry. Spirulina polecana jest także przy cerze tłustej ze skłonnością do trądziku ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych. Nie musimy wcale kupować gotowych produktów wystarczy rozpuścić tabletkę lub proszek w wodzie i maska gotowa.

Spirulina jako źródło białka

Algi spiruliny rosną i rozwijają się w ciepłych jeziorach i arteriach wodnych o odczynie zasadowym w warunkach w których organizmy toksyczne nie są w stanie przetrwać. Można w związku z tym pozyskiwać spirulinę, zachowując sterylność bez obawy skażenia innymi organizmami. Jest to niezwykle wytrzymała roślina, niektóre gatunki potrafią nawet przetrwać w uśpieniu po wyparowaniu wody. Dzięki tej wyjątkowej odporności na ciepło spirulina zachowuje swoje właściwości odżywcze w różnych temperaturach. Dla obywateli Meksyku i mieszkańców Ameryki Środkowej spirulina to główne źródło białka i określana jest jako superżywność.

Spirulina   Jest jeden produkt.
Wyświetlam 1 - 1 z 1 produktu
Wyświetlam 1 - 1 z 1 produktu