Witaminy

Promocje

Nowe produkty

Wydawcy / Producenci

Witaminy  Jest 21 produktów.

Podkategorie

  • WITAMINA D3

    Historia witaminy D3

    Pierwsze niedobory witaminy D3 zauważono w XIX wieku w dużych miastach przemysłowych w Europie gdzie u dzieci z tych rejonów pojawiły się problemy z właściwym wzrostem, zanikiem masy mięśniowej czy też deformacją nóg. Dzieci dotknięte tą przypadłością, mieszkając w domach, otoczonych wąskimi uliczkami, nie miały wystarczającego kontaktu z promieniami słonecznymi. W latach 30-tych XX wieku krzywicę wiązano już z witaminą D3, powszechne stało się dodawanie tejże witaminy do mleka co spowodowało niemal całkowite wyeliminowanie krzywicy.

    Właściowości zdrowotne wit. D3

    Liczne badania przeprowadzane na przestrzeni wielu lat pokazują, że witamina D3 pozwala nie tylko zachować zdrowe kości, ale także ma wpływ na niemal każdą komórkę w naszym organizmie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga zapobiegać rozwojowi infekcji poprzez oddziaływanie na białe krwinki, pomagając im w produkcji substancji przeciwdrobnoustrojowych. Jedne z nich to katelicydy, które mając właściwości bakteriobójcze działają podobnie jak antybiotyk, lecz nie dają skutków ubocznych. Badania medyczne potwierdzają o istnieniu ścisłej zależności między przeziębieniami a poziomem witaminy D3.

    O dobroczynnym wpływie D3 na zdrowie dzieci nikogo nie trzeba przekonywać, natomiast czy jak sytuacja wygląda wśród dorosłych. Po pierwsze polecana jest dla kobiet w ciąży gdyż ma bezpośredni wpływ na rozwój płodu jak również jej niedobory mogą spowodować cukrzycę ciążową, bakteryjne zapalenie pochwy a nawet stany depresyjne.

    Objawy niedoboru witaminy D3

    Dr Safraz Zaidi autor książki Witamina D kluczem do zdrowia na podstawie swojej wieloletniej praktyki opisuje wiele chorób, które są spowodowane niedoborem D3. W procesie leczenia swoich pacjentów wielokrotnie polecał jedynie uzupełnienie  tej witaminy w organizmie i proces uzdrowienia następował naturalnie.

    Wymienia kilka najbardziej popularnych dolegliwości:

    - Bóle kostno-mięśniowe, chroniczne zmęczenie to jedna z najczęstszych przypadłości.

    - Powszechna osteoporoza czyli jednym słowem słabe kości pojawiające się bardzo często u ludzi w podeszłym wieku.

    - Istnieje silny związek pomiędzy niedoborem witaminy D3 a astmą. Niektóre badania potwierdzają, że witamina D pełni istotną rolę w rozwoju płuc już w okresie płodowym, co może mieć wpływ na choroby układu oddechowego.

    - Deficyt witaminy D3 pojawia się często w przypadku osób cierpiącymi na choroby układu autoimmunologicznego takie jak toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów i inne choroby reumatologiczne.

    - Eksperci badając przyczyny stwardnienia rozsianego zauważyli wyraźną zależność występowania tej choroby a małym nasłonecznieniem.

    - Co więcej wykazano, że ciśnienie krwi jest silnie związane z odległością od równika, im dalej od równika tym mniej witaminy D3 pobieranej z promieni słonecznych.

    - To nie wszystko D3 ma silny związek z stanami emocjonalnymi. Prowadzono badania na dużej populacji osób cierpiącej na depresje kliniczną. Wyniki były zaskakujące znowu pojawiły się niedobory.

    Pamiętajmy, że niedobór witaminy D występuje we wszystkich przedziałach wiekowych i warto zadbać o jej prawidłowy poziom przez całe życie.

  • MAGNEZ

    Wpływ magnezu na organizm

    Magnez reguluje działanie ponad 352 enzymów w naszym ciele ponadto niektóre aspekty metabolizmu komórkowego kontrolowane są przez ten składnik mineralny. Dodatkowo zarządza impulsami elektrycznymi, które przebiegają w obrębie połączeń nerwowych. Nadzoruje skurcze mięśni, napięcia naczyń krwionośnych, ciśnienie krwi oraz przepływ krwi w kończynach.

    Przyczyny niedoboru magnezu

    Co powoduje, że w obecnych czasach mamy tak ogromne niedobory tego pierwiastka. Jest kilka przyczyn po pierwsze podczas oczyszczania i przetwarzania żywności dochodzi do utraty znacznych ilości magnezu czyli im żywność bardziej przetworzona i „sterylna” tym mniej magnezu. Po drugie jemy coraz mniej surowych warzyw, w proces gotowania wypukiwany jest ten cenny pierwiastek. Kolejna przyczyna to spożywanie produktów zawierających wyłącznie białą mąkę. W wyniku oddzielenia pełnego ziarna, w celu uzyskania białej mąki, znowu tracimy magnez,  to samo dzieje się w przypadku wyodrębnienia oleju z orzechów.

    To nie wszystko w swojej książce Magnez dla zdrowia dr Carolyn Dean pisze o powszechnym  dodawania fluoru do wody z kranu, past do zębów czy bardzo popularnej fluoryzacji wśród dzieci. Niesie to ze sobą katastrofalne skutki. Fluor wyszukuje magnez, wiąże się z nim i nie pozwala normalnie funkcjonować mu w organizmie.

    Dr Carolyn Dean  wspomina także o produktach blokujących absorbcje magnezu. Dieta z dużą ilością białka nie sprzyja przyswajalności magnezu, tanina występująca w zielonej i czarnej herbacie wiąże wszystkie minerały i usuwa je z organizmu, jednak dotyczy to tylko bardzo gorzkiej herbaty (poziom taniny wysoki).

    Suplementacja magnezu 

    Osoby uprawiające sport warto aby wiedziały, że jedną z właściwości magnezu jest redukcja kwasu mlekowego, który wywołuje ból po zakończeniu ćwiczeń czyli intensywne ćwiczenia powodują redukcje magnezu.

    Ponadto pierwiastek ten jest niezbędnym składnikiem w procesie wytwarzania insuliny. W związku z tym duże niedobory magnezu mogą stanowić zapowiedź cukrzycy.

    Nasz styl życia w ciągłym pośpiechu, stresie, napięciu jest kolejnym niesprzyjającym czynnikiem.

    Zatem co zrobić?

    Na pewno warto spożywać produkty spożywcze gdzie występuje ten minerał, jeżeli jest taka potrzeba suplementować, ale innym sposobem uzupełnienia braków są solankowe kąpiele z dodatkiem chlorku magnezu. Sól magnezowa jest bardzo dobrze absorbowana przez nasze ciało a w szczególności przez stopy. Podczas kąpieli organizm wchłania jony magnezu przez skórę i tylko taką ilość jaką potrzebuje. Zatem spędzamy mile czas, relaksujemy się a w tym czasie do komórek dociera niepozorny a jakże ważny chlorek magnezu.

  • KRZEM

    Krzem - pierwiastek młodości

    Krzem zwany jest współcześnie pierwiastkiem życia i młodości. Jeszcze kilka lat temu niewiele się o nim mówiło a warto wiedzieć, że jest jednym z minerałów najczęściej występujących w przyrodzie. W organizmie człowieka krzem występuje w tkance łącznej czyli w ścięgnach, więzadłach, torebkach stawowych, chrząstkach, kościach, mięśniach i tkance tłuszczowej. Krzem organiczny przyspiesza znacząco zrost kości po złamaniu. Wpływa na stan naszych włosów, wstrzymuje wypadanie. Zwany jest pierwiastkiem młodości gdyż, jak wiele badań potwierdziło, odpowiada za elastyczność i jędrność skóry. Poza tym dba o elastyczność tętnic i żył.

    Skutki niedoboru krzemu 

    Z biegiem czasu chrząstka nie jest w stanie być już odporna na wstrząsy. Gdy chrząstki zanikają kości dotykają się i powstaje ból. Współczesny człowiek ma niestety niedobory krzemu. Klasyczne objawy to zaczerwienienia na skórze, pajączki, żylaki, także osteoporoza i hemoroidy. Problemy skórne, przewlekły trądzik, próchnica czy bolesne miesiączki mogą także świadczyć o niedoborach krzemu. Niedobory krzemu przyspieszają procesy starzenia.
    Zatem gdzie szukać krzemu w przyrodzie? Warto przygotowywać wywary z takich ziół jak: przywrotnik, pokrzywa, dziewanna, kozieradka, skrzyp polny, podbiał. Poza tym krzem występuje w owocach morza, rybach morskich, wodorostach i algach. Ci ciekawe pojawia się również w wodach mineralnych o właściwościach leczniczych. Możemy także przygotować wodę krzemową zalewając odłamki czarnego krzemu.
    Jeżeli niedobory są zbyt duże warto rozważyć suplementację krzemu organicznego wzbogaconym siarczanem glukozaminy i chondroityny. Połączenie to stymuluje syntezę cząsteczek, które służą jak środek poślizgowy oraz poprawia regenerację uszkodzonych chrząstek stawowych.
     

  • JOD + SELEN

    Historia jodu 

    Jod został odkryty stosunkowo niedawno w 1813 roku we Francji za czasów Napoleona. Europa była zachwycona w szybkim tempie odkryto, że występuje w wodzie morskiej i algach, owocach morza i rybach. Jak wspomina Kyra Hauffaman w książce Jod Nowo odkryte zastosowanie w chorobach cywilizacyjnych już na początku 1850 roku francuski lekarz Chatin stwierdził, że niedobór jodu jest przyczyną woli. Jego teza została poparta naukowo dopiero w 1985 roku. Z kolei już w 1896 roku niemiecki chemik Euger Baumann wykazał występowanie jodu w tarczycy. To była prawdziwa rewolucja ponieważ powiększenie tarczycy i jej niedoczynność powodowały wiele ciężkich zaburzeń natury psychicznej i fizycznej, które w tamtych czasach były powszechnym zjawiskiem. W 1800 roku na populację 700 tysięcy mieszkańców jednego dystryktu Szwajcarii przypadało 4 tysiące osób z tzw kretynizmem, choroby związanej z niedoborem tego pierwiastka. Pod koniec XIX wieku było już jasne tarczyca potrzebuje jodu.

    Niedobór jodu, a choroby cywilizacyjne

    Jod jest naprawdę wyjątkowym pierwiastkiem chociażby dlatego, że może przeniknąć zarówno przez skórę, powietrze czy układ trawienny.  W książce Jod Nowo odkryte zastosowanie w chorobach cywilizacyjnych autorzy stawiają pytanie, czy rzeczywiście jesteśmy cywilizacją ubogą w jod. Z oficjalnych badań WHO wynika, że spośród 126 uwzględnionych krajów przynajmniej 54 boryka się z tym problemem. Badanie właściwego poziomu mierzy się między innymi za pomocą ilości wydalanego jodu w moczu. Prawidłowe proporcje to 100 mikrogramów na 1 litr moczu. Zatem ile powinniśmy przyjmować dziennie jodu, aby zaspokoić zapotrzebowanie tarczycy? Dzieci w granicach od 100 do 180 mikrogramów, natomiast dorośli 200 mikrogramów dziennie. Kyra i Sasha Kauffmann przytaczają wyniki badań z 2002 roku na populacji 96 278 osób deklarujących się, że nie mają żadnych schorzeń tarczycy. Wyniki były zatrważające, co u trzeciego dorosłego, w wyniku badania USG, stwierdzono zmiany chorobowe tarczycy (guzki lub powiększenie), co czwarty dorosły posiadał guzki, co druga osoba powyżej 45 roku życia chorowała na tarczycę.

    Co jeść, aby uzupełnić niedobory jodu?

    Jod nie jest produkowany w naszym organizmie więc jeżeli nie mieszkamy w miejscowościach nadmorskich skąd możemy go pozyskać w ramach codziennej diety? Na pewno polecana jest sól himalajska, która potrafi zawierać nawet 150% codziennej zalecanej dawki. W sezonie letnim jedzmy truskawki (1 szklanka około 13 mikrogramów jodu),  borówki (1 szklanka około 200 mikrogramów jodu), z kolei pół szklanki fasoli białej to mniej więcej 30 mikrogramów jodu. Mówiąc o rybach warto sięgnąć po dorsza (85 gram stanowi 60% dziennego zapotrzebowania). Warto wspomnieć także o naszym ziemniaku, wielokrotnie niedocenianym, ale to właśnie to warzywo króluje jeżeli chodzi o zawartość jodu (1 sztuka ziemniaka to około 60 mikrogramów jodu). Jogurt naturalny to też niezwykłe źródło tego pierwiastka (1 szklanka – 90 mikrogramów).

    W jaki sposób jod wpływa na zdrowie

    Lynne Farrow w Jod leczy opisuje liczne przypadki kobiet, które miały kłopoty z menstruacją, guzki w piersiach, depresje, zaburzenia tarczycy i jedynie poprzez uzupełnienie niedoborów, ich stan zdrowia poprawił się diametralnie. Autorka będąc dziennikarką przeprowadziła pewnego rodzaju śledztwo dotyczące zastosowania preparatu z jodu w leczeniu chorób tarczycy aż po nowotwory. Efekt jej pracy był zadziwiający, gdyż między innymi sama wyleczyła się z wieloletnich chorób związanych z niedoborem tego drogocennego pierwiastka, poprzez regularną suplementację.
    Na naszej stronie proponujemy klientom dwa preparaty Jodadrop to połączenie jodu z wodą, nie ma tu możliwości przedawkowania ponieważ nadmiar zostanie usunięty przez organizm wraz z moczem oraz  Jod+ selen mamy tu do czynienia z podwójną mocą gdyż selen ma także dobroczynny wpływ na pracę naszej tarczycy. Narząd ten zawiera największe ilości selenu ze wszystkich organów, dlatego jest niezbędny dla prawidłowego jej funkcjonowania.

  • WITAMINA B12

    Skutki niedoboru witaminy B12

    Sally Pacholok, dyplomowana pielęgniarka oraz Jeffrey Stuart lekarz medycyny osteopatycznej w swojej książce Niedobór Witaminy B12 Ukryta przyczyna wielu poważnych chorób  przedstawiają wyniki ponad dziesięcioletnich badań dotyczących tego zagadnienia.
    Aby unaocznić ważność tego tematu podają klika danych statystycznych:
    - 15-20% seniorów cierpi na niedobór B12,
    - 40% hospitalizowanych seniorów ma niski bądź na granicy normy poziom B12,
    - 80% wegan nie stosujących odpowiedniej suplementacji ma zaniżony poziom ,
    - 40% wegetarian,
    - 40% badanych w wieku 26-83 lat cierpiących na zaburzenia neurologiczne boryka się z niedoborami.
    Powszechnie uważa się, że na niedobory witaminy B12 narażeni są głównie wegetarianie i weganie, ponieważ produkcja B12 przebiega w jelitach zwierząt, w związku z tym nie można jej przyswoić z produktów roślinnych. Tymczasem zaledwie kilkanaście procent populacji ma właściwy poziom B12 we krwi. Gdzie upatrywać przyczyn? W sterylności naszego współczesnego świata. Jak wiadomo B12 produkowana jest  głównie przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym zwierząt, dlatego nazywana jest witaminą brudu. Przestrzeganie zasad higieny chroni nas przed wieloma chorobami zakaźnymi czy pasożytniczymi, ale jednocześnie pozbawia nas tej jakże istotnej  witaminy. Okazuje się, że małpy żyjące dziko, których dieta pozbawiona jest mięsa, drobiu, jaj mają bardzo wysoki poziom B12. Kiedy jednak trafiają do ogrodów zoologicznych, gdzie jest czysto i sterylnie muszą mieć suplementowany ten składnik do organizmu, gdyż jego brak skutkuje wieloma chorobami.
     W środowisku medycznym często panuje przekonanie, że niedobór witaminy B12 wpływa wyłącznie na układ hematopoetyczny, innymi słowy wywołuje anemię. Autorzy książki opierając się na badaniach naukowych i opisując poruszające historie ludzkie, pokazują szerszy obraz wpływu witaminy B12 na funkcjonowanie naszego organizmu.

    Wpływ witaminy B12 na organizm człowieka 

    Składnik ten jest niezbędny do zachowania zdrowia psychicznego i sprawności umysłowej zarówno w młodości jak i w wieku dojrzałym. Warto pamiętać, że seniorzy znajdują się w grupie wysokiego ryzyka z kilku powodów. Jednym z nich jest zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, które pojawia się u 30% starszych ludzi. To bardzo obniża poziom kwasu solnego w soku żołądkowym, niezbędnego do uwolnienia witaminy B12 z białka zwierzęcego, tak aby mogła zostać wchłonięta. Lekarze często leczą problemy żołądkowe i niestrawność pacjenta lekami, które jeszcze bardziej zmniejszają ilość soku żołądkowego, co przyczynia się do dalszego spadku poziomu witaminy B12.
    W 2008 roku w jednym z bardzo znanych amerykańskich magazynów medycznych Neurology ukazał się artykuł, w którym napisano, że niski poziom B12 powoduje atrofię mózgu (kurczenie się) i jest związane z zaburzeniami poznawczymi u osób starszych, co może mieć ścisły związek z chorobą Alzchaimera czy demencją.

    Homocysteina, a witamina B12

    Sally Pacholok, Jeffrey Stuart pokazują też ścisłą zależność między poziomem homocysteiny a witaminą B12. Historia homocysteiny zaczyna się od spożywanego przez nas pożywienia. Jedzenie zawiera dwadzieścia aminokwasów, a jednym z nich jest metionina. Organizm rozbija metioninę na mniejsze elementy jeden z nich to homocysteina  Gdy wszystko prawidłowo funkcjonuje, dzięki witaminie B12 oraz kwasowi foliowemu, homocysteina szybko zostaje z powrotem przetworzona w metioninę. A co jeśli ten proces nie nastąpi? Podwyższony poziom homocysteiny zwiększa ryzyko udaru, zawału, powstania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Początkowo badacze myśleli, że wysoki poziom homocysteiny to raczej skutek uboczny, a nie przyczyna chorób układu krążenia. Badania wykazały jednak, że podwyższenie jej poziomu poprzedza rozwój choroby, co wskazuje na fakt, że homocysteina nie jest tylko markerem chorób układu krążenia, lecz bierze aktywy udział w procesie ich rozwoju.
    Wiele osób zaskakuje fakt, że jeden problem medyczny a może wywołać tyle objawów. Wytłumaczenie jest jednak bardzo proste: witamina B12 pełni wiele funkcji, odgrywa ważną rolę w pracy mózgu, nerwów, krwi i układu odpornościowego oraz w tworzeniu się DNA, dlatego niedobór witaminy B12 może pogorszyć funkcjonowanie niemal każdej części ciała.
    Pamiętajmy jednak, że niedobór witaminy B12 jest łatwy do leczenia a jeżeli terapia rozpocznie się odpowiednio wcześnie, wszystkie objawy się cofną. W większości przypadków rozwija się powoli i może zostać zdiagnozowany zanim pojawią się  objawy.
    Niedobór witaminy B12 ( kobolaminy) powinien być uwzględniony z kilku powodów. Profilaktyka, wczesne wykrywanie i leczenie tego niedoboru są ważne dla zdrowia publicznego, ponieważ zapobiegają rozwojowi nieodwracalnych zaburzeń neurologicznych, które mogą mieć wpływ na jakość życia.
    Amerykańskie Centrum Kontroli Zachorowalności i Zapobiegania Chorobom 29 czerwca 2009 roku

  • WITAMINA K2

    Historia witaminy K2

    Chociaż współczesny człowiek dopiero od kilku lat słyszy o witaminie K2 to została ona odkryta już w latach 30-tych XX wieku przez duńskiego naukowca Henrika Dam. Pracując nad dietami niskotłuszczowymi doszedł do wniosku, że konkretne produkty (zielenina, wątróbka) powodują szybsze krzepnięcie krwi. W wyniku licznych badań czynnik odpowiedzialny za krzepnięcie krwi nazwano witaminą K. Niemal 10 lat później amerykański badacz Edward Doisy zdołał wyizolować i zbadać jej strukturę. Obaj naukowcy otrzymali za te odkrycie Nagrodę Nobla w 1943 roku. Został popełniony tu jednak jeden błąd, który przyniósł poważne konsekwencje.  Mimo, że świat nauki zauważył, iż witamina K występuje w dwóch różnych formach jako K1 i K2 to niestety traktowano ją jako strukturalne elementy tej samej witaminy a nie jako unikalne substancje odżywcze o odrębnych właściwościach. Udział w krzepnięciu krwi uważano jako jej jedyną funkcję. Dopiero w 1975 roku badacze z Uniwersytetu Harvard odkryli białko zależne od witaminy K2 – osteokalcynę, które pełni istotną funkcję w procesie wprowadzania wapnia do kości i zębów. Zatem witamina K2 odpowiedzialna jest za dystrybucję wapnia w organizmie. Ta ważna funkcja chroni nas przed próchnicą, osteoporozą, chorobą wieńcową a nawet nowotworami.

    Źródło witaminy K2

    Zarówno K1 i K2 nie jest przechowywana w naszym ciele w znaczących ilościach. Niestety zapasy szybko się wyczerpują. W wyniku niewłaściwej diety niedobór witaminy K2 może rozwinąć się nawet w ciągu 7 dni. Badania potwierdzają, że istnieje związek między karmieniem zwierząt zieloną trawą a zawartością witaminy K2 czyli poziom chlorofilu odpowiada za jakość tłuszczu, mleka czy jaj pochodzących od zwierząt. Doskonale zdajemy sobie sprawę czym karmione są współcześnie zwierzęta hodowlane. Wypasanie na pastwiskach niestety jest wyjątkiem a nie normą. Świeża trawa w diecie krów podnosi proporcjonalnie poziom witaminy K2, ta sama zależność odnosi się do jaj i mięsa.

    Wpływ witaminy K2 na organizm

    Wyniki badań z 2010 roku wskazują także, że wysokie spożycie witaminy K2 ma związek z obniżonym ryzykiem rozwoju nowotworu. Badania przeprowadzano przez 10 lat na 24 tysiącach mężczyzn i kobiet w wieku między 35 a 64 rokiem życia. Wniosek był następujący: niedobór witaminy K2 sam w sobie nie wywołuje raka, ale ma związek z jego agresywnymi i złośliwymi postaciami, które ostatecznie mogą doprowadzić do śmierci.

    Podsumowując K2 bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, jest odpowiedzialna za zdrowe kości, zapobiega zwapnieniu płytek miażdżycowych ponadto ma wpływ na układ krążenia oraz może zapobiec chorobom nowotworowym.

    Źródło: Kate Rheaume-Bleue Witamina K2 i paradoks wapnia

  • WITAMINA B17
    Witamina B17 to związek chemiczny, który występuje w wielu roślinach oraz owocach. Po raz pierwszy została wyodrębniona w XIX wieku i od razu zyskała popularność dzięki możliwemu działaniu antynowotworowemu.

    Na co wpływa witamina B17

    Witamina B17 występuje w pestkach moreli, wiśniach, śliwkach, brzoskwiniach, a także warzywach strączkowych. Sama witamina w organizmie każdego człowieka rozkłada się tak samo. Wedle wielu zwolenników stosowania tej witaminy ma ona działanie profilaktyczne i wspomaga znacząco profilaktykę antynowotworową.

    Terapia przeciwnowotworowa z pomocą witaminy B17

    Działanie antynowotworowe witaminy B17 nie zostało naukowo potwierdzone, ale zapiski o jej działaniu pojawiły się w medycynie dalekowschodniej już cztery i pół tysiąca lat temu. Samo przeciw rakowe działanie witaminy B17 polega na tym, że rozkłada się ona w komórkach nowotworowych, a jednocześnie nie wpływa na zdrowe komórki. Dzięki zawartości enzymu o nazwie beta-glukozydaza cyjanowodór wnika w komórki chore i wraz z aldehydem niszczy je od środka. Wpływa więc nie tylko na obecność komórek nowotworowych, ale także zapobiega powstawaniu przerzutów dzięki skróceniu czasu życia komórki chorej. Środowiska sceptyczne wobec tej terapii uważają, że ilość substancji, która ma atakować komórki nowotworowe jest zbyt mała, aby witaminę B17 można było uznać za niezwykle skuteczną. Z pewnością jej stosowanie powinny rozważyć osoby, które zmagają niskim ciśnieniem krwi. Zbyt duże dawki witaminy B17 mogą bowiem znacznie obniżyć ciśnieniem krwi.
  • RDEST OSTROKOŃCZYSTY
    Rdest Ostrkończysty od wielu wieków wykorzystywany jest w medycynie chińskiej oraz japońskiej. Stosowany jest jako skuteczny środek na różnego rodzaju infekcje, bóle stawów oraz przy schorzeniach nerek.

    Wpływ rdestu na schorzenia nerek

    Wyciągi z kłączy rdestowca wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także wspomagają zwalczanie patogenów i optymalizują odpowiedź zapalną organizmu. Wyciąg z tej rośliny znacznie wspomaga procesy oczyszczania oraz detoksykacji organizmu. Wspomaganie przy schorzeniach nerek jest możliwe, gdyż rdest jest bogatym źródłem resweratrolu, który jest silnym antyoksydantem, wymiata wolne rodniki tlenowe i stabilizuje strukturę błon komórkowych. Dodatkowo wyciągi z kłączy rdestowca wywierają ochronny wpływ na układ krążenia, działają antyagregacyjnie.

    Jak rdest pomaga w leczeniu zmian reumatycznych?

    Rdest wykorzystywany jest także przy wszelkich dolegliwościach reumatycznych, a zwłaszcza przy zapaleniach stawów. Estrogenne, przeciwzapalne, przeciwwysiękowe i przeciwnowotworowe właściwości rdestowca mogą mieć zastosowanie w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych. Poprawa nie jest tutaj natychmiastowa, ale składniki znajdujące się w tej rośliny sprawiają, że odczuwane bóle stają się mniej dokuczliwe, co wpływa na poprawę stanu całego organizmu. Rdestowiec jest też źródłem biopierwiastków: selen, miedź, molibden, mangan, żelazo, cynk. Ziele z kolei zawiera fenolokwasy, flawonoidy, chryzofanol, garbniki i kumarynowce. Składniki tej rośliny hamują także rozwój grzybów i bakterii chorobotwórczych, które często wpływają na kondycje stawów.

  • ALOES
    Aloes to roślina, która jest znana już od starożytności. Jej właściwości były znane już pięć tysięcy lat temu. Zdawali sobie sprawę z nich Grecy, Rzymianie, Babilończycy, Hindusi, Chińczycy i Indianie.

    Krótka historia aloesu

    Pierwsze wspominki o samej roślinie i jej właściwościach pochodzą z roku 1750 przed naszą erą. Przez wiele lat określany był rozmaicie. Nazywany był niebiańską różdżką, niebiańską pałeczką, życiodajną rośliną, lilią pustyni, lekarzem w doniczce, domowym lekarzem, darem niebios, cudowną rośliną, cudem z nieba, darem Wenus, rośliną nieśmiertelności, rośliną pierwszej pomocy, zielonym lekarzem, lekiem na oparzenia lub jako cichy uzdrowiciel.

    Właściwości aloesu

    Aloes jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji. Sok z aloesu jest bardzo skuteczny choćby w przypadku alergii. Stosowany jest też na trudno gojące się rany, a także znacznie poprawia odporność ogólną organizmu. Sok z aloesu silnie stymuluje układ immunologiczny. Dzięki temu roślina ta łagodzi wszelkie objawy łuszczycy, alergii oraz egzemy. Jest z tego powodu głównym składnikiem Biostyminy, Boldaloiny i Alaxu. Maści aloesowe i wyciągi sprawdzają się w najtrudniejszych skórnych problemach takich jak odleżynach, owrzodzeniach, ranach popromiennych. Aloes zawiera też antyprostaglandyny, które hamują procesy zapalne i działają przeciwbólowo. Dlatego preparaty z tej rośliny zaleca się przy nerwobólach, reumatyzmie i gośćcu. Niektórzy eksperci uważają też, że aloes może sprawdzić się u osób chorych na cukrzycę, gdyż obniża poziom cukru.

na strone
Wyświetlam 1 - 12 z 21 produktów
Wyświetlam 1 - 12 z 21 produktów